vrijdag 30 maart 2018

De zaak Torfs


De Leuvense kunstexpert Pieter Torfs wordt benaderd door een bloedmooie vrouw, Christina Jonckheere. Zij wil Torfs inhuren voor een expertise op een onbekend werk van de laatmiddeleeuwse schilder Martin Schongauer.
Torfs, die een passionele maar bizarre verhouding heeft met zijn assistente, vermoedt dat er iets niet pluis is met het schilderij. Toch aanvaardt hij de opdracht als blijkt dat Christina Jonckheere in meer geïnteresseerd is dan in een louter zakelijke relatie.
Na een degelijk wetenschappelijk onderzoek schrijft Torfs een echtheidscertificaat uit en wordt het werk voor een fortuin verkocht. Twee weken later bengelt hij aan een koord in zijn huis. Zelfmoord op het eerste gezicht.
Hoofdinspecteur Thomas Berg bijt zich vast in het onderzoek en ontdekt dat er van zelfmoord geen sprake is. Als enkele dagen later een tweede slachtoffer valt, zit de anders zo rustige universiteitsstad plots opgezadeld met een dubbele moord. Dit is het eerste deel van de serie rondom hoofdinspecteur Thomas Berg, eerder las ik De mythe van Methusalem. Al lang wilde ik meer boeken van deze serie lezen en ben nu eindelijk met het eerste deel begonnen, ter voorbereiding op een weekendje Leuven.
 
Het boek begint met Pieter Torfs, hij restaureert, samen met zijn assistente Marianne kunst en is een van de beste in zijn vakgebied. Als de mysterieuze Christina vraagt om een schilderij op echtheid te onderzoeken heeft hij grote twijfels om deze opdracht aan te nemen. Hij voelt aan dat er iets niet klopt maar kan echter niet op tegen de charmes van deze mooie dame. Na een tijdje wordt hij dood aangetroffen en blijkt hij te zijn vermoord.
 
Na deze moord komt Thomas Berg in beeld en gaat op onderzoek in de kunstwereld. Naast zijn werk houdt hij van goede koffie en lekker eten, Claes deelt tussendoor nog een paar lekkere recepten en noemt de wijn die er bij wordt gedronken. Deze details geven iets extra's aan een boek, ik vind dit super! Kortom dit boek is veel meer dan een standaard thriller of misdaadroman zoals Claes zijn boeken zelf omschrijft. Het is geen boek waarvan je op het puntje van de stoel zit van spanning, maar wel ontzettend sfeervol.

Wat mij verder nog erg aanspreekt in dit boek is de aandacht voor kunst. Van Martin Schongauer had ik nog nooit gehoord,in eerste instantie dacht ik zelfs dat het een fictief persoon was, maar hij is wel degelijk een bekende prentmaker/kunstschilder uit de 15e eeuw.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten