zondag 4 maart 2018

Het meesterwerkJournalist Viljar Ravn Gudmundsson ontvangt een mail van iemand die aankondigt als scherprechter het leven van een vrouw te zullen opeisen die in zijn ogen een misdaad heeft begaan. Als de vrouw de volgende dag vermoord wordt aangetroffen, realiseert Viljar zich dat het bloedserieus was. Zeker als hij daarna weer een aankondiging ontvangt. Inspecteur Lotte Skeisvoll moet op jacht naar een achteloze seriemoordenaar die eropuit lijkt de politie te willen tergen. 
Bij dit boek, dat ik voor Thrillzone mocht lezen, zat een brief van Geir Tangen. Hij schrijft hierin dat hij in Haugesund in Noorwegen woont, waar ook dit debuut van hem "Het Meesterwerk" (Maestro") zich afspeelt. Ik heb de plaats gegoogeld en kreeg gelijk zin om het boek te gaan lezen, wat een schitterende omgeving. Door de spannende gebeurtenissen en de vaart van het verhaal was ik de omgeving al snel vergeten.

De plaatselijke journalist Gudmundsson ontvangt verontrustende e-mails, het zijn vooraankondigingen van moorden, die snel na de aankondigingen worden uitgevoerd. Zo wordt hij ongewild bij deze zaak betrokken. Inspecteur Lotte Skeisvoll heeft de leiding over het onderzoek. Het wordt een spannend kat-en muisspel, de seriemoordenaar is ze telkens een stap voor.
Tegelijkertijd is er ook nog een andere verhaallijn, deze beschrijft een gebeurtenis van vier jaar geleden. Als lezer vraag je je af wat het verband is tussen het heden en verleden. Ondertussen zoek Viljar Gudmundsson steeds meer zijn heil in de drank en wil niets meer met de zaak te maken hebben. Je voelt al aan dat dit niet gaat lukken.

Een erg leuk detail is dat Tangen veel verwijst naar andere Scandinavische auteurs en boeken. Deze, toch typische Scandinavische thriller steekt zeker boven de middenmoot uit. Ik vond het een geweldig boek, het verhaal zakt geen moment in. Het plot is erg origineel, Geir Tangen heeft leuke verrassingselementen in het verhaal verwerkt, wat mij betreft heeft hij met dit boek echt een meesterwerk afgeleverd!1 opmerking: