vrijdag 2 maart 2018

Om wie je bent

Als achttienjarige student ontmoet Aaltje een jongen in een Amsterdamse discotheek. Hij nodigt haar samen met haar vriendin uit voor een avondje in het Concertgebouw. Tot haar verbazing ziet ze Jaap van Zweden als jongste concertmeester de trap af lopen, viool onder de arm. De vonk slaat over en nog geen jaar later treden ze in het huwelijk. De carrière van haar man neemt een grote vlucht, en samen met hun twee jonge kinderen genieten ze volop van een afwisselend leven. Bij haar derde zwangerschap vermoedt Aaltje echter dat er iets mis is, maar pas maanden na de geboorte van hun zoon Benjamin wordt autisme bij hem vastgesteld. Herinneringen over haar onveilige jeugd met een aan alcohol verslaafde vader komen weer naar boven. Door die confrontatie vindt ze de kracht om de problemen rond haar jongste zoon het hoofd te bieden. En juist Benjamin is degene die haar leert het leven te accepteren zoals het is.  

Aaltje van Zweden schreef met Om wie je bent een indringend boek over haar eigen geschiedenis en over die van haar zoon Benjamin, die autisme heeft. In november 2016 ontving Van Zweden de prestigieuze Hélène de Montigny-prijs voor haar grote inzet voor autisten.
Voor het eerst heb ik een boek op mijn mobiele telefoon gelezen. Met mijn bibliotheek abonnement kan ik e-boeken lenen en lezen via een app. Dit wilde ik eens proberen en dit boek werd als suggestie gegeven. Het is heel handig als je onderweg bent en geen boek bij je hebt. Qua lezen hou ik het toch liever bij een papieren boek of e-reader.

Dit boek is autobiografisch en geschreven door Aaltje van Zweden, de vrouw van de bekende dirigent Jaap van Zweden. Als het derde kind in het gezin van Zweden autistisch blijkt te zijn vergt dit veel van de familieleden maar vooral van moeder Aaltje. Zij wil het allerbeste voor haar zoon Benjamin en legt een lange weg af om erkenning en de beste hulp voor hem te krijgen. Ze cijfert zichzelf weg voor Benjamin en de carrière van haar man. Over de andere kinderen wordt niet veel gesproken. Haar moeilijke jeugd met een alcoholistische vader komt tussendoor ter sprake.

Ik heb bewondering voor haar doorzettingsvermogen, uiteindelijk heeft ze samen met haar man een gezinshuis gebouwd. Hier leert haar zoon, samen met andere jongvolwassenen, zelfstandig te wonen en werken. De talenten van deze bijzondere mensen komen op deze mooie plek tot hun recht door middel van muziek en culturele activiteiten.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten