woensdag 11 april 2018

De trooster


Geheel tegen de regels van het klooster in wordt een nieuwe gast opgevangen door Jacob, de conciërge. Aanvankelijk stelt Jacob, zich bewust van de hiërarchie binnen de orde, zich terughoudend op. Maar gaandeweg groeit er een verstandhouding tussen de gelovige conciërge en de gast die een misdaad op zijn geweten heeft. Jacob verliest zich in de aandacht die hij krijgt en is bereid ver te gaan om de vriendschap te behouden.Bij een boekenwinkel hier in de buurt kwam Esther Gerritsen vertellen over haar nieuwe boek.
In het verleden las ik al  "De kleine miezerige god" en "Tussen een persoon" van haar. Dit is echter al lang geleden en er is me niet veel van bijgebleven. Tijd voor een hernieuwde kennismaking dus, ik kocht dit boek en het is door de schrijfster zelf gesigneerd.

Het verhaal speelt zich af in de paastijd daarom wilde ik het heel graag nu lezen. Eigenlijk kwam het niet zo goed uit qua planning en tijd maar ik heb het toch in een paar dagen kunnen lezen. Het boek is niet zo dik en de pagina's bevatten ruime witte randen.

Dan nu waar het om gaat, het verhaal zelf. Door de komst van de charismatische Henry gaat de conciërge Jacob nadenken over zijn eigen leven en hoe hij tot nu toe het geloof heeft beleefd. Door zijn kennis hierover door te vertellen aan Henry begint hij er zelf ook anders naar kijken. Hij wordt er zich meer van bewust en beseft dat hij nooit echt iets van zijn leven heeft gemaakt. Door de aandacht van Henry voelt hij zich gezien, maar komt de vriendschap tussen deze twee tegenpolen wel van twee kanten?

In dit boek is veel aandacht voor het Rooms Katholieke geloof, het lijdensverhaal en de rituelen tijdens de paasweek. Doordat ik hiermee ben opgegroeid ken ik dit allemaal goed. De personages raakte me niet echt, ik voelde me niet betrokken bij deze mensen. Waarschijnlijk ben ik iets minder enthousiast dan de meeste lezers die dit boek hebben gelezen.
3 opmerkingen:

 1. Esther gerritsen ken ik nog niet, familie van tess gerritsen ? Want deze schrijfster schrijft prachtige boeken

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad ik ben ook fan van Tess, denk niet dat ze familie zijn. Snel weer eens een boek van haar lezen.

   Verwijderen
 2. Jammer dat het je tegenviel. Ik vind haar boeken altijd wel interessant, dus deze staat hoog op mijn verlanglijstje.

  BeantwoordenVerwijderen