donderdag 31 mei 2018

De sekte

Op een klein eiland aan de Zweedse kust heeft zich een New Age-beweging gesetteld. Hun charismatische leider, Franz Oswald, ontwikkelde de doctrine ViaTerra, die een onweerstaanbare aantrekkingskracht heeft op beroemdheden en vooraanstaande politici. 
Sofia Bauman, net afgestudeerd aan de universiteit, raakt gefascineerd door de leer van ViaTerra. Ze is gecharmeerd van Oswald en accepteert de baan die hij haar aanbiedt. Wanneer de idyllische zomer ten einde loopt en een ondoordringbare mist het eiland opslokt, vraagt Sofia zich af of ViaTerra wel zo'n nobele beweging is als ze aanvankelijk dacht. Er lijkt echter geen weg terug naar haar oude leven. Want niemand kon ViaTerra ooit verlaten. 
Als de jonge, net afgestudeerde Sofia een aanbod krijgt van de aantrekkelijke Franz Oswald om een bibliotheek op te zetten neemt ze dit aan. Ze voelt zich helemaal thuis op het mooie, afgelegen landgoed ViaTerra. Al snel wordt ze de vertrouwelinge van Franz, daarna is terugkeren naar de gewone maatschappij niet meer mogelijk.

Je voelt als lezer aan dat dit niet goed gaat aflopen en het is onbegrijpelijk dat Sofia dit niet doorziet, sommige dingen vond ik een beetje ongeloofwaardig. Echter de schrijfster heeft zelf 27 jaar bij de Scientologybeweging gezeten. Door haar ervaring krijg je een beeld van hoe het er aan toe gaat in een gesloten leefgemeenschap met een manipulatieve leider die iedereen weet in te palmen.

Na elk hoofdstuk volgt een tweede verhaallijn  over een verknipte, sadistische jongen, langzamerhand kom je achter gebeurtenissen uit het verleden en geleidelijk aan komen de verhaallijnen mooi bij elkaar.

Het sterkste punt van dit boek is het leesplezier. Door de cliffhanger aan het slot, wil je weten hoe het verder gaat. Dit kun je in het tweede deel van "De sekte" trilogie lezen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten