woensdag 30 mei 2018

Kom naar huis

De 89-jarige Isabelle McAllister vraagt haar kapster Dorrie om een grote gunst: ze vraagt haar, een zwarte alleenstaande moeder van halverwege de dertig, om met haar half Amerika te doorkruisen zodat zij in haar geboortestad een begrafenis kan bijwonen. Zonder verdere uitleg. Dorrie, die graag even weg is van alles vanwege de zorgen om haar tienerzoon en nieuwsgierig is naar de geheimen uit Miss Isabelles verleden, stemt toe. Niet wetend dat ze een reis tegemoet gaat die beide vrouwen voorgoed zal veranderen. Tijdens de lange autorit vertelt Isabelle hoe ze als jonge, eigenzinnige tiener in de jaren dertig in Kentucky verliefd werd op de zwarte zoon van de huishoudster, in een tijdperk waarin zo n relatie onmogelijk was. Het verhaal van deze verboden liefde en de tragische gevolgen ervan zetten Dorrie aan het denken. Ze realiseert zich dat het tijd is om een aantal cruciale beslissingen in haar eigen leven te nemen.


"Kom naar huis" is een ontroerend verhaal over twee vrouwen die in eerste instantie niet veel gemeenschappelijks hebben. Tot ze samen een reis gaan maken naar Cincinnati, de geboorteplaats van de 89 jarige Isabelle. Haar kapster Dorrie gaat mee om de auto te besturen. Onderweg leren ze elkaar beter kennen en hoort Dorrie de levensgeschiedenis van Isabelle. In haar jeugd is ze verliefd geworden op een zwarte jongen wat toendertijd onmogelijk was. Ondertussen heeft Dorrie zorgen over haar eigen zoon die thuis is en zet het verhaal van de oude dame haar aan het denken.

Dit verhaal is gebaseerd op de oma van de schrijfster. Mooi en aangrijpend verhaal over rassenhaat en een onmogelijke liefde.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten