zondag 3 juni 2018

Het achtste leven (voor Brilka)


Een monumentaal, Tolstojesk familie-epos dat zes generaties omspant tussen 1900 en nu. Acht levens van één Georgische familie, beginnend in een kleine stad tussen Georgië en Azerbeidzjan, waar een getalenteerde chocolatier zijn dochters grootbrengt en en passant een recept bedenkt voor een verrukkelijke chocoladedrank met gevaarlijke krachten. Het brengt hem rijkdom en aanzien, maar dat betekent in die tijd ook al spoedig een gevaar.

Nitsa is de achterkleindochter van Stasia, een van de dochters van de chocolatier. Zij woont in Berlijn en vertelt op meeslepende wijze, maar ook met veel ironie en humor, de dramatische geschiedenis van haar familie en die van de ‘rode’ twintigste eeuw – een cruciale periode in de Europese geschiedenis – met de opkomst en ondergang van de Sovjet-Unie, het wegvallen van het IJzeren Gordijn en de perestrojka.Dit boek had ik al een tijdje op mijn "wil ik lezen" lijst staan. Door de vele bladzijdes, 1048!(e-boek), stelde ik het telkens uit. Maar toen ik, als fan van "Wie is de mol", elke week had genoten van het mooie Georgische landschap ben ik er toch maar eens aan begonnen. In dit land speelt deze familie epos zich namelijk grotendeels af.

De geschiedenis van dit ogenschijnlijk mooie land is heel wat complexer en gruwelijker dan ik wist. Veel historische gebeurtenissen zijn heel mooi verweven in dit familieverhaal, maar liefst zes generaties komen voorbij. In vele mooie zinnen en citaten wordt dit verhaal verteld vanuit het perspectief van Nitsa.
Het is heel knap geschreven, de personages waren levensecht, ik vergat vaak dat het een fictieve familie was. Het verhaal bleef me boeien al heb ik het wel met wat onderbrekingen gelezen, het is wel heel erg veel wat op je af komt.

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van Rusland en Georgië en heb je een keer veel tijd, dan moet je dit boek zeker lezen.
1 opmerking:

  1. Deze staat ook hoog op mijn lijstje, het staat zelfs al klaar op mijn e-reader! Maar waarschijnlijk ga ik eerst Anna Karenina lezen, vanaf september. Mocht je interesse hebben om mee te doen, houd mijn blog dan in de gaten...

    BeantwoordenVerwijderen