zaterdag 30 juni 2018

Zijn bloedige plan

Het jaar is 1869. Een gewelddadige drievoudige moord in een afgelegen gemeenschap in de Schotse Hooglanden leidt tot de arrestatie van een jongeman genaamd Roderick Macrae.

De memoires van de hand van de beklaagde maken het glashelder dat hij schuldig is aan de misdaad, maar het is aan de beste juristen en doktoren in het land om vast te stellen wat hem tot zulke brute daden heeft gedreven. Is hij ontoerekeningsvatbaar? Enkel de overtuigingskracht van zijn advocaat staat tussen Macrae en de strop.Ter voorbereiding op mijn reis naar Schotland wilde ik graag wat over dit land lezen.

Dit boek geeft een beeld van het harde en in dit geval wrede leven in een klein, afgelegen Schots gehuchtje anno 1869. Een  zoon van een arme pachter heeft drie mensen vermoord. Door het schrijven van een gedetailleerd verslag over zijn leven en de fatale gebeurtenissen krijg je als lezer een idee hoe het zover heeft kunnen komen. Het overlijden van zijn moeder en het getreiter van zijn buurman Lachlan Mackenzie drijven de jonge Roderick tot waanzin of is het moord in koelen bloede?

Doordat je direct lees over de moorden is het geen spannend boek, het is meer een verslag van alle gebeurtenissen, aangevuld met getuigenverklaringen, psychologische rapporten en doktersverklaringen. Ondanks dat het fictie is komt het hierdoor heel echt over, dit is heel knap gedaan! Deze opzet maakt het een bijzonder origineel boek en een terechte winnaar van de VN thrillerprijs 2017, al is de term thriller voor dit boek wat discutabel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten