woensdag 25 juli 2018

Noord

In de vroege jaren tachtig trekt Sarah, een jonge zilversmid op een kantelpunt in haar leven, voor een tijd naar het noorden. Ze komt in een afgelegen goudzoekersstadje terecht en ontmoet er Mary, die de enige winkel en het postkantoor uitbaat. Het pad van beide vrouwen kruist dat van twee mannen: mannen die leven voor muziek, vrijheid en het ongetemde bestaan. Gaandeweg leert Sarah hoe Mary's leven een voorafspiegeling is geweest van het hare en wat het betekent vrij te zijn. 
Dit is het laatste boek dat ik heb gelezen voor de Hebban debuutprijs. Het is de debuutroman van de Vlaamse Sien Volders. Je mocht een eigen keuze opgeven en ik heb voor dit boek gekozen omdat  het verhaal me het meeste aansprak.


In een afgelegen goudzoekers stadje Forty Mile in Noord Canada leven de bewoners volgens het ritme van de seizoenen. De meeste bewoners zijn hier gestrand en verblijven vaak tijdelijk in dit plaatsje.

 "Als er niets is om naar terug te keren is er ook geen reden om te vertrekken"

Zo ook Jaocb en Adam, twee jonge, bevriende muzikanten die zoekende zijn.

Als de jonge Sarah niet meer weet hoe ze verder moet met haar werk als zilversmid komt ze ook hier terecht om knopen door te hakken. Ze sluit zich aan bij de twee mannen en maakt kennis met Mary, die een klein winkeltje annex postkantoor runt, dit is de spil van de kleine gemeenschap. Mary biedt Sarah een slaapplaats aan en zo leren ze elkaar beter kennen. Het blijkt dat hun levens veelal hetzelfde verlopen en ze zullen voor altijd met elkaar verbonden blijven.

Noord is een mooie roman over de keuzes die jonge mensen moeten maken. De zoektocht naar een bevredigend leven, ieder op zijn of haar eigen manier.  Een boek waar de liefde en passie vanaf spat met als op de achtergrond een prachtige natuur.Geen opmerkingen:

Een reactie posten