donderdag 26 juli 2018

Roza

Roza is gebaseerd op het waargebeurde, nooit opgeloste incident op de Djatlov-pas in het Oeralgebergte. In 1959 werden daar de lichamen van een groep jonge studenten aangetroffen.
Jaren later kijkt Roza vanuit Amerika terug op haar ontmoeting met de Djatlov-groep, enkele dagen voor hun dood, en op haar merkwaardige vlucht uit Rusland. Is haar fantasie op hol geslagen of weet Roza Oniejlova daadwerkelijk wat er die winternacht in 1959 op de Djatlov-pas is gebeurd?Toen ik een interview met Olivier Willemsen op tv zag was ik gelijk geïntrigeerd door dit verhaal. Het gaat over een nooit opgelost mysterie, genaamd het incident op de Djatlovpas. 
Ik heb het boek direct aangevraagd bij de bibliotheek. Toen ik eenmaal goed in het verhaal zat kon ik het moeilijk wegleggen en heb het in één dag uitgelezen.

Vooral het eerste deel vond ik heel mooi beschreven, het leven van Roza die ondanks haar jonge leven al zoveel verantwoordelijkheden heeft. De onuitwisbare indruk die de groep klimmers op haar maakt als ze blijven overnachten in de gymzaal van haar school en de daaropvolgende problemen.
Dit gedeelte vanuit het perspectief van Roza vond ik het mooiste stuk van het boek.
Daarna wisselde het perspectief en werd het verhaal verwarrend, wat waarschijnlijk de bedoeling is van de auteur. Ook bleef ik met wat vragen zitten door het mysterieuze slot.

Met heel veel plezier heb ik dit boek gelezen en zo ben ik wat te weten gekomen over een onderwerp waarvan ik nog nooit gehoord had.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten